EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Siyanür Ölçüm Ve Analizi (Cn)

Siyanür Ölçüm ve Analizi (CN)

Çok zehirli kimyasallardan biri olan siyanür, karbon ve azottan oluşmaktadır. Doğada organik ve inorganik çeşitleri bulunmaktadır. Kimyasal bir takım sürçeler ile de üretilmekte ve çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Organik siyanürlerin çoğu zehirli değildir ve ilaç yapmında kullanılır. Siyanürü doğal olarak üreten bazı bitki, böcek ve bakteriler de vardır. Örneğin badem, kayısı, kiraz, şeftali, erik, patates, fasulye, lahana ve mısır, siyanürlü bileşikleri doğal yollardan üretmektedir.

Sanayide ise genelde saklama ve taşıma güvenliği nedeniyle, sodyum siyanür ve potasyum siyanür tuzları, demir çelik sektöründe, maden sektöründe ve daha birkaç sektörde kullanılmaktadır. Siyanürün gaz şekli de sıklıkla, plastik üretimi, akrilik fiber ve sentetik kauçuk uygulamalarında kullanılmaktadır. Sıvı olan hidrosiyanik asit 28 derecede kaynar ve acı badem gibi kokar.

Siyanürün bir kullanım alanı da madencilikte altın ve gümüş zenginleştirme süreçleridir. Ancak altın arama çalışması yapılan bölgenin toprağına ve içme suyuna siyanür karışmaktadır ve her zaman tartışma konusu olmaktadır. İşletmeler aksini iddia etse de altın üretimi sonrasında ortaya çıkan atıklar, insan sağlığına ve çevreye zarar vermektedir.

Sanayide, atmosfere salınan baca gazları arasında siyanür de bulunuyor. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, işletmelerin siyanür ölçüm ve analizlerini yaptırmalarını zorunlu tutmaktadır. Ayrıca yönetmelikte bu ölçümlerde esas alınacak kriter de gösterilmiştir.

Akredite laboratuvarlar bütün baca gazı ölçümlerinde olduğu gibi siyanür ölçümlerinde de şu standartlara uygun faaliyet göstermektedir:

  • TS CEN/TS 15675 Hava kalitesi - Sabit kaynak emisyonlarının ölçülmesi - EN ISO/IEC 17025: 2005’in dönemsel ölçme işlemlerine uygulanması
  • TS EN 15259 Hava kalitesi - Sabit kaynak emisyonlarının ölçümü - Ölçme bölgeleri ve yerleri ile ölçümün amacı, planı ve raporlanması için gerekler