EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Lak Kaplama Ağırlığı Testi (Alt Üst Kapak, Gövde Herbiri Için)

Konserve üretiminde en büyük problem olan bozulmaları önlemek açısından genel olarak teneke kutular kullanılmaktadır. Laklı teneke kutular, korozyona karşı dayanıklıdır ve kutu içinde bulunan gıda maddeleri kesinlikle kutu tenekesi ile etkileşime girmemektedir. Laklı teneke kutuluların korozyona karşı dayanıklı olup olmadıkları bir takım test yöntemleri ile tespit edilmektedir. Bu şekilde işetmeler konserve edilecek gıda maddeleri için en uygun olan laklı tenekeden üretilmiş kutular kullanmaktadır.

Konservelerde, gıda maddelerinin kutu tenekesinde bulunan demir ve kalay ile etkileşime girerek meydana getirdikleri elektrokimyasal olaya bozulma denmektedir. Başka nedenler yanında iyi laklanmamış tenekeler de bozulmalara neden olmaktadır. Korozyonu arttıran faktörlerden biri, kutu kapama ve kenetleme işlemleri sırasında lakın çatlamasıdır.

Onbinde 1’den daha az karbon içeren çelik, merdaneler arasında yassı hale getirilerek teneke yapılmaktadır. İnceltilmiş bu tenekenin yüzeyi daha sonra çeşitli yöntemlerle kalay ile kaplanmaktadır. Bir tenekenin yapısında yaklaşık yüzde 98 oranında demir, yüzde 2 oranında da kalay bulunmaktadır. Kalay kullanılmasının nedeni, çeliğin paslanmasını önlemek içindir. Ancak bu işlem sırasında arada kalan gözenekleri kapatmak için de kalaylı teneke laklanmaktadır.

Gıda sektöründe konserve ürünlerde kullanılan ve hermetik kapatılan kutular genelde kalaylı ve laklı tenekelerden yapılmaktadır. Basit bir anlatımla konserve kutusunda tenekenin dıştan içe doğru yapısı şu şekildedir: çelik (0,25 mm), demir kalay alaşımı (0,00025 mm), kalay (0,0025 mm), oksit (0,0000025 mm) ve yağ veya lak (0,0000025 mm). Ayrıca teneke kutusunun dış yüzeyi de çeliğin üzerine demir kalay alaşımı ve boya maddeleri ile kaplanmaktadır.

Gelişmiş laboratuvarlarda ambalaj analizleri kapsamında, konserve kutularında alt kapak, üst kapak ve gövdenin herbiri için, lak kaplama ağırlığı testleri yapılmaktadır. Teneke yüzeyinde bulunan lak miktarı yani lak kaplama ağırlığı arttıkça, tenekenin korozyona dayanıklılığı da o artmaktadır.