EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Boya Miktarı Analizi (Hplc)

1850’li yıllarda kömür katranı boyalar bulunduktan sonra gıda üretici firmaları tarafından bu boyalar diğer boyalara tercih edilmiştir. Sentetik organik boyalar olarak bilinen bu tür boyaların çok yüksek ve sabit bir boyama gücü bulunmaktadır ve geniş bir renk spektrumuna sahiptir. Bu nedenle doğal ve mineral boyalar ve bu boyaların sentetiklerine göre daha fazla tercih edilmektedir.

Ancak bu tür boyaların bir kısmı oldukça zehirlidir. Bu yüzden gıda sektöründe kullanılan boyaların nicelik ve nitelik bakımından yürürlükteki yasal düzenlemeler çerçevesinde kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Zehirleme özellikleri incelenmiş, sağlığa zararlı olmadıkları kanıtlanmış ve yazılı izin verilmiş sentetik organik boyalar suda eriyebilen özelliktedir. Ancak bu boyaların kullanım alanlarına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yayınlanan, Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği ile sınırlamalar getirilmiştir.

Yabancı ülkelerde de çay, kahve, işlem görmemiş taze (çiğ) et, meyve ve sebzelerin ve bazı süt ürünlerinin boyanmasına izin verilmemektedir. Sadece zehirleyici olmayan ve kullanımına izin verilen boyalar ülkelerin yasal düzenlemeleri ile kantitatif olarak sınırlandırılmıştır. Genel olarak işlem görmüş gıda ürünlerinde gıda boyası kullanmaya izin verilmektedir. Bu noktada temel kriter tüketicileri aldatmamaktır. Bu yüzden de kullanılan boya maddelerinin tanımı, ürün etiketinde yer almak zorundadır.

Gıda boya maddeleri, karoten veya klorofil gibi doğal boyalar ya da yapay boyalar olabilir. Doğal boyalar, gıda ürünlerinde zaten bulunduukları için sonradan ilave edilen kısmını tayin etmek güçtür. Ancak suda çözünen sentetik boyalar kolayca tespit edilmektedir

Laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında boya miktarı analizleri yapılmaktadır. Bu analizlerde çeşitli yöntemler arasında, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) yöntemine de başvurulmaktadır. Ayrıca bu çalışmalar sırasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlara uyulmaktadır.