EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Boya Miktarı Analizi (Lc-Ms/ms)

Zehirleme özellikleri taşımayan ve sağlığa zararlı olmadıkları kanıtlanmış yapay organik gıda boyalarının kullanımına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yayınlanan, Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği ile, belli sınırlamalar içinde izin verilmiştir. Burada temel yaklaşım tüketicilerin kandırılmamasıdır. Bu nedenle izin verilen gıda boyaları katkı maddesi olarak kullanıldığı zaman, ürün etiketi üzerinde gerekli bilgilerin yazılmış olması zorunluluğu bulunmaktadır.

Örneğin bazı et ürünlerine tüketicilerin beğenisini arttırmak amacı ile bir takım inorganik boyalar katılmaktadır. Bu tür boyalar, bir yandan insan sağlığına büyük ölçüde zarar verirken, bir yandan da ürüne olduğundan çok daha farklı bir görünüm verilmiş olmakta ve tüketiciler yanıltılmaktadır. Bu tür yapay boyaların et ürünlerine katılmaması gerekmektedir.

Gıda boya maddeleri doğal olabileceği gibi yapay boyalar da gıda ürünlerinde kullanılabilmektedir. Ancak doğal gıda boyaları, gıdanın kendi içinde de bulunduğundan, sonradan bu boyaların ne kadar ilave edildiğini tespit etmek kolay değildir. Sentetik boyalarda ise durum aksinedir. Suda kolayca çözünebildikleri için sentetik boyaları gıda ürünlerinde tespit etmek çok kolaydır.

Suda eriyebilen gıda boyaları genelde şu yöntemlerden biri veya birkaçı kullanılarak tespit edilmektedir: kağıt kromotografisi, ince tabaka kromotografisi, kimyasal analizler veya spektrofotometri cihazı kullanılarak. Bir yöntem de LC-MS/MS yöntemidir. Bu yöntem Sıvı Kromatografisi - Kütle - Kütle Spektrometresi olarak anılmaktadır. LC-MS/MS cihazı, özelikle kalitatif kalıntı analiz uygulamaları için geliştirilmiştir ve yüksek hızda ve doğrulukta sonuçlar vermektedir.

Laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında boya miktarı analizleri yapılmaktadır. Bu analizlerde çeşitli yöntemler arasında Sıvı Kromatografisi - Kütle - Kütle Spektrometresi (LC-MS/MS) yöntemine de başvurulmaktadır. Ayrıca bu çalışmalar sırasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlara uyulmaktadır.