EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Likopen Tayini

Özellikle greyfurt suyunda ve domates püresinde yoğun olarak bulunan likopen, meyve ve sebzelerde doğal şekilde bulunan, karoten ailesinden bir pigmenttir. Araştırma sonuçlarına göre likopen, sindirim sistemi, göğüs kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılığa bağlı kalp rahatsızlıklarını aktif olarak engelleyici özelliktedir. Likopen insan vücudunda antioksidan olarak görev yapmaktadır. Likopen, vücudun zarar gören hücreleri onarmasına yardımcı olmaktadır. Bilindiği gibi antioksidanlar kansere neden olan DNA oksidasyonu ile savaşan bir kimyasal bileşiktir. Kanda likopen miktarı yükseldikçe, okside edilmiş bileşikler azalmaktadır.

İnsan vücudu02 esas olarak likopen üretmemektedir. Ancak alınan besinlerde bu maddeyi hazır olarak bulmaktadır. Tropikal meyveler, karpuz ve kırmızı greyfurt likopen açısından zengin olmasına rağmen, likopenin yüzde 85’i domates ve domates ürünlerinin içeriğinde bulunmaktadır. Domates salçası, ketçap ve domates suyu likopen bakımından çok zengindir. İnsan vücudu likopeni en iyi şekilde işlenmiş, salça, ketçap, domates suyu ve benzeri domates ürünlerinden almaktadır. 100 gram domates salçasında 85 mg, ketçapda 16 mg, domates suyunda 10 mg, greyfurtta 4 mg ve taze domateste 3 mg likopen bulunmaktadır. Ancak iklim koşullarına, toprak yapısına ve domatesin türüne göre likopen miktarı da değişiklik göstermektedir.

Likopen insan metabolizmasında en etkili karotenoid türüdür. Miktar olarak vücutta beta karotenden daha fazla bulunmaktadır. Biyolojik açıdan bu durum, likopenin, vücudun savunma sistemi üzerindeki önemini arttırmaktadır.

Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında likopen tayini çalışmaları da yapılmaktadır. Genelde bu çalışmalarda yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) cihazı kullanılmaktadır. Bütün dünyada da testlerde, uçucu olmayan veya sıcaklıkta kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasında hassas sonuçlar veren bu yönteme başvurulmaktadır. Bunun yanı sıra çalışmalarda ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara da uyulmaktadır.