EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Sildenafil Citrate Analiz (Hplc)

Erkeklerde cinsel bir rahatsızlık olan sertleşme probleminin tedavisinde kullanılan ilaçların ana maddesi sildenafil sitrattır. Kırk yaşın üzerinde her ki erkekten birinde görülen bu rahatsızlığın tedavisinde sildenafil sitrat kullanılmasına Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onay verilmiştir. Sildenafil sitrat kimyasal bileşiği, belli kasların gevşemesine ve bu bölgeye daha fazla kan akışına neden olmaktadır. Sildenafil sitrat bileşiği, beklenen yararı yanında, bunu kullanan kişilerin biyolojik ve fizyolojik durumuna göre bir takım sağlık problemlerine de neden olmaktadır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan son denetimlerde, bazı bitkisel gıda takviyelerinin ve enerji içeceklerinin içeriğinde de etken madde olarak sildenafil sitrat bulunduğu ortaya çıkmıştır. Gıda takviye edici ürünler üreten veya alkolsüz içecek üreten işletmelerde gerçekleştirilen denetimlerde, sildenafil sitrat ve bileşenleri bulunmuştur. Sildenafil sitrat hakkında bilinmesi gereken en önemli konu, kalp problemleri ve göğüs ağrısı çekenlerin kesinlikle bu içecekleri kullanmamalarıdır. Ayrıca bayanların ve 18 yaşın altında olan kişilerin de sildenafil sitrat almaması gerekmektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2013 yılında Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ni çıkarmıştır. Bu yönetmelik, tüketici sağlığını, tüketici haklarını, gıda üretiminde ve satışında haksızlığın önlenmesini ve uygun durumlarda doğanın korunmasını esas alarak, kullanılabilecek gıda katkı maddelerinin listesini, kullanım koşullarını ve etiketleme kurallarını açıklamaktadır. Üretici firmaların, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan 1333/2008/EC sayılı direktife paralel olarak hazırlanan bu yönetmelik esaslarına uymaları gerekmektedir.

Yetkili laboratuvarlarda sildenafil citrate (sildenafil sitrat) analizleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda genel olarak daha yüksek basınçta hareketli faz verilmesine ve daha yüksek çözünürlükte ayırım yapılmasına imkan sağlayan yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemine (HPLC) başvurulmaktadır. Ayrıca mevcut yasal düzenlemelere ve yayınlanan standartlara da uyulmaktadır.