EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Inorganik Asit Ölçümü

Metal olmayan maddelerden ve minerallerden üretilen asitlere inorganik asit adı verilmektedir. İnorganik asitler arasında kullanım alanı bulan ve yaygın olarak kullanlıan asitler şunlardır: sülfürik asit, hidroklorik asit, nitrik asit ve fosforik asit.

Sanayide çok sayıda inorganik asit üretilmektedir. İnorganik asitler en fazla gübre, plastik, lif ve boya kimyasallarının üretiminde kullanılmaktadır. Bir kısmı konsantre olarak üretilen inorganik asitler fazla aşındırıcı özellik göstermekte ve insan vücuduna temam ettiği takdirde zarar vermektedir. Bu konsantre inorganik asitler diğer metallerin içinde hızla erime özelliğine sahiptir. İnorganik asitler bulundukları cam kaplar için tehlikeli değildir, sadece hidroflorik asit camın yapısını bozmaktadır.

İnorganik asitler insan sağlığı için tehlikeli oldukları için, bunları üreten işletmelerde çalışanların sağlıklarının korunması önem taşımaktadır. Bu yüzden ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından aldıkları yetkiye dayanarak test, ölçüm ve analiz hizmetleri veren laboratuvarlarda ortam ölçümlerinin yaptırılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir.

Asitler kimya sektöründe önemli bir bileşik sınıfıdır. Günlük tüketilen gıda maddelerinin bir kısmında asitler bulunmaktadır. İnsanların, hayvanların ve bitkilerin yaşamsal faaliyetlerinde asitler önemi bir yer tutmaktadır. Örneğin besinlerin sindirilmesine önemli olan mide özsuyu, binde 4 oranında hidroklorik asit içermektedir. İnorganik asitler basit bir anlatımla yapısında karbon bulunmayan asitlerdir. Karbon elementi kullanılarak meydana getirilen asitlere organik asitler denmektedir.

Yetkili laboratuvarlar ölçüm ve test çalışmalarında bir yandan mevcut yasal düzenlemelerin kriterlerine uyarken, bir yandan da yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas almaktadır.

Çalışma ortamlarında bu ölçüm ve test çalışmaları, çeşitli faaliyetler sırasında ortaya çıkacak tehlikelerden ve çalışanların sağlığına zarar verecek olaylardan çalışanları korunmak ve daha güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için yapılmaktadır. Bu aynı zamanda işletmelerin mal güvenliği açısından da önemlidir.