EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Çıtçıt Testleri

Çıtçıtlar, iki kumaş türü parçanın geçici olarak birleştirilmesi için kullanılan bir bağlantı malzemesidir. Bugün plastik veya metal olarak üretilen çıtçıtların en büyük problemi, bozulduğu zaman, ürünü fonksiyon dışı bırakabilmesidir. Çıtçıtlar bir kalıp kullanılarak ya da otomatik makinalar yardımı ile kumaşa sabitlenmektedir. Bazı çıtçıt çeşitleri ise dikilerek kumaşa raptedilmektedir.

Delikli çıtçıt, uzun tırnaklı çıtçıt, uzun çanaklı çıtçıt, kapaklı çıtçıt, geniş çerçeveli çıtçıt, sedefli çıtçıt, düğme model çıtçıt, damarlı çıtçıt, baskılı çıtçıt, kumaş kaplı çıtçıt, taşlı çıtçıt, ortası delik kapaklı çıtçıtlar, gizli kapak çıtçıtlar ve ihtiyaca göre daha onlarca çıtçıt modelleri üretilmektedir.

Tekstil sektöründe çıtçılar, sadece giyislerde değil çanta, bot, kemer ve birçok tekstil ürününde kullanılmaktadır. Ayrıca fonksiyonel olmaları yanında aksesuar olarak da tekstil ürünlerinde farklı boy, renk ve şekillerde çıtçıtlar kullanılmaktadır.

Tekstil ürünlerinin ve üretimde kullanılan malzemelerin fiziksel testleri çok geniş bir yelpazede yapılmaktadır. Bu fiziksel testler arasında çıtçıt testleri de bulunmaktadır. Çıtçıt testlerinde çalışmalar şu standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir:

  • ASTM D4846 Hızlı bağlayıcıların açılma direnci için standart test yöntemi
  • ASTM PS 79 Çatal halka ring bağlı ek bileşenlerin tutma özelliklerinin geçici deneme metodu

Yetkili laboratuvarlar, kaliteli, güvenili ve hızlı sonuçlar elde edebilmek için, en son teknoloji ürünü cihazlar ve ekipmanlar kullanmak zorundadırlar. Bunun yanında güçlü teknolojik altyapı ve deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosuna sahip olmak da laboratuvarların rekabet güçlerini arttırmaktadır.

Tekstil sektöründe sadece ana üretim malzemeleri değil yardımcı malzemelerin de fiziksel testleri çok önemlidir. Tekstil ürünlerinin kaliteli ve güvenilir olmaları, ayrıntıların da belli standartlara uygun üretimini gerektirmektedir. Bu açıdan özellikle TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun şekilde akredite olan laboratuvarlara çok iş düşmektedir.