EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Güç Tutuşurluk Testleri

Kumaşların yanma şekli, lif içeriği, ağırlık, bitmiş tasarım ve kumaşın yanmayı geciktirici bir apre işlemi görüp görmediği gibi birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörlerin hepsi bir kumaşın yanıcılığında rol oynar. Tekstil sektöründe kumaşların yanıcılığını anlamak, yangın durumunda olası hasarları en aza indirmek açısından önemlidir.

Kumaş ağırlığı, yanma hızını etkileyen bir faktördür. Kışlık montlar ve iş kıyafetleri gibi ağır kumaşlar, yazlık kıyafetlere göre daha geç ateş yakalama olasılığına sahiptir. Buna karşılık daha fazla malzeme içerdiğinden, tutuştuğu zaman daha uzun süre yanar. Kadife veya pazen gibi fırçalanmış bir yüzeye sahip olan kumaşlar ise, lifler oksijene daha fazla maruz kaldığı için hızla yanabilir. Sıkı dokunan kumaşlar gevşek dokunan kumaşlara göre daha az güç tutuşur.

Genel olarak tutuşurluk testlerinde, bir saniye boyunca 45 derecelik açı ile kumaş yüzeyine standart bir alev tutularak yapılır. Numunenin yanıcılığı, alevin kumaş yüzeyi boyunca hareket etmesi için geçen süre ve yanığın özellikleri kullanılarak değerlendirilir.

Bu konuda esas alınan başlıca standart, Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu tarafından yayınlanan 16 FCR 1610 standardıdır. Giyim tekstillerinde yanıcılık kriterlerini açıklayan bu standart, belli ağırlık kriterlerini veya lif içeriğini karşılayan eldiven, şapka, ayakkabı ve kumaşlar dışında bütün tekstil ürünleri için uygulanmaktadır. Bu standardın amacı, standart tekstil ürünlerinin yanıcılığını test etme ve sınıflandırma yöntemlerini sunarak, tehlikeli yanıcı giyim tekstillerinin kullanılmasını kısıtlayan yöntemler sunmak ve bu şekilde olası sağlık risklerini azaltmaktır.

16 FCR 1610 standardı, giyimde kullanılmak üzere tasarlanan tekstil ürünlerinin yanıcılığını test etme yöntemleri açıklamakta ve üç yanıcılık sınıfı oluşturmaktadır.

Bunun yanı sıra İngiliz Standarlar Enstitüsü tarafından yayınlanan, tekstil ürünlerinin yanma özellikleri ile ilgili çok sayıda standart bulunmaktadır (örneğin BS 7177, BS 591, BS 6897 ve BS 5722 standartları). Aynı zamanda Türk Standartları Enstitüsü tarafından da bu konuda çok sayıda standart yayınlanmıştır (örneğin, TS 6344, TS 6345, TS 6346, TS EN 14533, TS EN ISO 12952, TS EN 14533, TS EN 14878, TS 5775 EN ISO 6940, TS EN ISO 6941 ve TS EN 13772 standartları).

Kuruluşumuz, çok sayıda laboratuvar hizmetleri kapsamında güç tutuşurluk test hizmetleri de vermektedir. Bu test hizmetleri sayesinde işletmeler daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmet almış olmakta ve müşterilerine, güvenli, hızlı ve kesintisiz hizmet vermektedir.

Laboratuvar hizmetleri kapsamında verilen güç tutuşurluk test hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz, başka test hizmetleri de vermektedir.