EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Yağ Iticilik

Bugün tekstil sektöründe tekstil ürülerinin kullanım kolaylığını sağlamak ve bakımı kolay ürünler üretmek konusunda oldukça yol katedilmiştir. Tekstil ürünlerinin kulanım yerlerine ve kalitesine bağlı olarak, ayrıca müşteriye farklı ürünler sunabilmek amacı ile çok çeşitli kumaş özellikleri geliştirilmiştir. Örneğin, ev tekstil üürnleri, masa örtüleri, branda ve spor giysilerinde kumaşların kullanım özelliklerini arttırmak için kumaşlara kir iticilik özelliği veren apre işlemleri uygulanmaktadır. Bugün oldukça fazla tercih edilen bir apre işlemi olan kir iticilik apre uygulamasına, leke tutmazlık veya leke iticilik apresi de denmektedir.

Bu apre uygulaması, tekstil ürünlerine daha zor kir tutma ve kirin kolayca yüzeyden uzaklaştırılması gibi özellikleri kapsamaktadır. Kir iticilik apre uygulaması aynı zamanda tekstil ürünlerinin yağlı kirleri tutma özelliğini de engellemeye yaramaktadır. Üstelik kumaşın bir sonraki temizleme işlemlerini kolaylaştırmaktadır.

Tekstil ürünlerinin pürüzlü yüzeyine kirler, bu arada çeşitli yağlar, mekanik olarak tutunmaktadır. Sonra da liflerin içine nüfuz ederek fiziksel kuvvetlerle bağlanmaktadır. Bu tür kirlenmeler kimyasal bir birleşmenin sonucu değildir. Kirlenmeye neden koşullar farklı olabilir. Örneğin ürünün yüzeyi düzgün değilse, kumaşın dokusu sıkı değilse, statik elektriklenme çok ise, ipliğin bükümü az ise, lifler çok ince ise ve lifler hidrofil ve lipofil yapıda ise kirlenme o kadar çok olmaktadır.

Yağ kirleri, suda çözünmeyen ancak organik solventler içinde çözülebilen maddelerdir. Çeşitli yağlar, yağlı boyalar, dudak rujları ve reçine gibi maddeler bu tür kirlere örnek verilebilir.

Akredite olmuş laboratuvarlarda yapılan fiziksel testler için, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Bu kapsamda yağ iticiliği testlerinde şu standartlar dikkate alınmaktadır:

  • TS EN ISO 14419 Tekstil - Yağ geçirgenliği - Hidrokarbon dayanım deneyi
  • AATCC 118 Yağ iticilik - Hidrokarbon direnci testi