EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Plastiklerde Antifungal Tayini

Plastik maddeler bugün günlük yaşamda vazgeçilmeyen ürünler ararasındadır. Plastiklerin temel yapısını genelde yapay polimerler oluşturmaktadır. Bu polimerler kullanım amacına bağlı olarak uygun katkı maddeleri ile işlenmekte ve şekil verilmektedir. Ancak bugün gittikçe artan oranda kullanılan plastik ürünlerin, birçok üstünlükleri yanında, çeşitli yollardan insan sağlığı ve çevre koşulları açısından olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Plastik ürünlerin zararlı etkileri, yapıldıkları polimerlerin içinde bulunan monomerler ve üretimlerinde kullanılan katkı maddeleri ile doğrudan ilgilidir. Özellikle belli standartlara göre üretilmeyen ve bilinçli bir şekilde kullanılmayan plastik ürünlerinde monomerler, temas ettikleri gıda maddelerine geçebilmektedir. Ayrıca katkı maddeleri içinde bulunan toksik metal ve ekstrakte edilebilen katkı maddeleri, önemli araştırma konularıdır.

Plastik hammaddelerinin hemen hemen üçte biri ambalaj ve paketleme işinde kullanılmaktadır. Plastik ambalaj, içindeki ürünler için mükemmel bir koruma sağlamaktadır. Geleneksel plastiklerin yarattığı temel çevre problemi, doğada çabuk bozuşmamalarıdır. Ancak bugün plastik üretiminde bitkisel orijinli biyolojik polimerler kullanılmaktadır.

Plastik üretiminde bir başka önemli konu da ürünün, mantar saldırılarına karşı aktif olarak korunmasıdır. Bu yönde plastik üretimi sırasında mantarlara karşı dürenç kazandıran katkı maddeleri kullanılmaktadır.

Yetkili laboratuvarlarda mikrobiyoloji testleri kapsamında plastiklerde antifungal tayini çalışmaları da yapılmaktadır. Laboratuvarlar bu çalışmalarında yayınlanmış birçok test kriteri, test yöntemi ve standarda uymaktadır. Plastiklerde antifungal tayini çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:

  • ASTM G 21-96 Sintetik polimerik materyallerden mantarlara direnç belirleme standart uygulaması
  • ISO 16869 Plastikler - Küf mantarlarının plastik formülasyonlarda etkinliğinin değerlendirilmesi

Bu standartlar, plastik formülasyonlarda plastik yapıcılar, stabilizatörler ve benzeri hassas bileşenlerin korunması için mantar ilacı bileşiklerinin etkinliğini belirleyecek yöntemi içermektedir. Bu yöntem bir plastik ürünün, fungal (mantar) saldırısına karşı aktif korunup korumadığını göstermektedir.