EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Deride Krom (Vi) Tayini

Krom (VI), güçlü bir oksidandır ve özellikle tekstil ürünlerde ve deri giyeceklerde kontrol altında tutulması gereken, kanserojen bir madde olarak bilinmektedir.

Derinin tabaklama işlemleri sırasında kromlu tabaklama uygulandığı takdirde deri üzerinde kalan ve olması istenmeyen bir elementtir. Derinin işlenmesinden sonra depolama ve nakliye işlemleri sırasında da deride krom (VI) düzeyi yükselebilmektedir.

Toz şeklinde bulunan krom, deri sektöründe çok uzun yıllardır tabaklama işlemlerinde kullanılmaktadır. Tabaklama işlemi, deriye uzun süre dayanıklılık kazandırmak amacı ile yapılmaktadır. Ancak yakın zamanda yapılan araştırma sonuçlarına göre krom (VI) iyonu ve bileşikleri, kansere neden olmaktadır. İnsan sağlığı açısından bu kadar zararlı olan krom elementinin tabaklama işlemlerinde kullanılmasına, yapılan yasal düzenlemeler ve yayınlanan standartlar ile bir takım sınırlamalar getirilmiştir. Krom insanların vüudunda bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve çeşitli karaciğer rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Krom elementi ayrıca insan vücudunda genetik mutasyonlara neden olmaktadır.

Yetkili laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında deride krom (VI) miktarını tespit etmek için testler yapılmaktadır. Bu testlerde ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar dikkate alınmaktadır. Deride krom (VI) miktarını tespit etmek için esas alınan standartlar şunlardır:

  • TS EN ISO 17075 Deri – Kimyasal deneyler - Krom 6 tayini
  • ISO 17075 Deri testleri - Kimyasal testler - Krom (VI) içeriğinin belirlenmesi
  • DIN 53314 Deri testi - Krom (VI) içeriğinin deri içindeki içeriğinin belirlenmesi
  • DIN CEN/TS 14495 Deri - Kimyasal testler - Krom (VI) içeriğinin belirlenmesi
  • TS EN ISO 5398-1 Deri - Kromik oksit içeriğinin kimyasal tayini - Bölüm 1: Titrasyonla nicel tayin
  • TS EN ISO 2418 Deri - Kimyasal, fiziksel, mekanik ve haslık deneyleri - Numune alma bölgeleri