EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Mobilya - Döşeme Ile Kaplanmış Mobilyanın Yanabilirliği - Part 2 (Kibrit Ateşi Eş Değeri)

Tekstil malzemeleri için güç tutuşur demek, alev geciktirici (flame retardancy) anlamına gelmektedir. Güç tutuşur özellikteki tekstil ürünleri, alev veya yüksek sıcaklıklarda bile kolay tutuşmayan veya tutuşsa bile kısa sürede kendi kendine sönebilen tekstil ürünleridir. Bu özellikteki kumaşlar bilhassa döşeme ile kaplanmış mobilya üretiminde tecih edilmektedir. Kumaşlara güç tutuşur özellik verebilmek için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler kısaca şunlardır:

      Kumaş dokunurken güç tutuşan liflerden yapılmış iplik kullanılması

      İpliğin liflerinin kimyasal yollardan yapılarının değiştirilmesi

      Apre işlemlerinde kumaşın güç tutuşmasını sağlayan kimyasallar kullanılması

Yetkili laboratuvarlar, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardına uygun şekilde akredite olmaktadır. Bu yüzden gerçekleştirilen bütün testler ve düzenlenen bütün raporlar, kaliteli, güvenilir ve hızlı olmaktadır.

Bunun yanında laboratuvarlar test çalışmalarında ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uymaktadır. Mobilya testleri kapsamında yapılan, döşeme ile kaplanmış mobilyanın yanabilirliği - Part 2 (Kibrit ateşi eş değeri) testlerinde de laboratuvarlar şu standartları esas almaktadırlar:

  • TS EN 1021-2 Mobilya - Döşeme ile kaplanmış mobilyanın yanabilirliğinin değerlendirilmesi - Bölüm 2: Yanma kaynağı kibrit alevi eşdeğeri
  • ISO 8191-2 Mobilya - Döşemeli mobilyaların tutuşabilme özelliklerinin değerlendirilmesi - Bölüm 2: Ateşleme kaynağı: Eşleşme alev eşdeğeri

Bu standartlar, oturma elemanlarının döşenmesinde kullanılan döşeme kaplamaları ve dolgu maddeleri gibi tekstil ürünleri küçük bir ateşe maruz bırakıldığı zaman, yanabilirliğinin (ya da tutuşabilirliğinin) tespit edilmesi için kullanılan test yöntemlerini kapsamaktadır. Bu test yöntemleri sadece oturma elemanlarının döşemesinde kullanılan tekstil ürünlerinin yanabilirliğini değerlendirmek için uygundur. Yoksa üretimi tamamlanan mobilyanın bütününün yanabilirliğini tespit etmek için uygun değildir.