EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Temizlik ve Dezenfeksiyon Testleri > Deterjan Analizleri

Bakterisidal Aktivite Testleri

Bakteriler, gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli mikroorganizmalardır. Mikroorganizmaların temel ve en büyük sınıfı bakteri grubudur. Boyut olarak mantarlardan daha küçük, ancak virüslerden büyüktür. Bakterilerin bir kısmı zararsızdır, bir kısmı ise hastalık yapıcı özelliktedir. Bakteriler, şekilleri esas alınarak şu şekilde sınıflandırılırlar: yuvarlak bakteriler, çubuksu bakteriler, virgül şeklinde bakteriler ve dalgalı bakteriler. Bakterilerin sayılamayacak kadar çok çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunlardan sadece küçük bir miktarı insan vücudunda yaşayabilir.

Bakteriler genel olarak atık ve ölü organizmaları bozunuma uğratarak beslenir ve kalan bileşenlerin başka organizmalar tarafından kullanılmasını sağlar. Çok hızlı çoğalırlar. Bir bakteri, uygun bir ortam bulursa 24 saat içinde 70 milyona ulaşabilir. Yeryüzünde bakteri bulunmayan bir yer yoktur.

Bakteriler yaşadıkları koşulların dışında çok hassastır. Bu özelike bakterileri kontrol altına almak için avantaj sağlamaktadır. Yaşadıkları ortam sıcaklığının altında veya üstünde uzun süre canlı kalamazlar. Kuru ortamlarda yaşayamazlar. Bazı bakteriler gün ışığında ölürler. Aerob bakterilerin yaşaması için hava gerekirken, anaerob bakteriler yaşamak için havasız ortama ihtiyaç duyarlar.

Bakteriyoloji biliminin temelleri on dokuzuncu yüzyılda atılmıştır ve büyük gelişme göstermiştir. Temiz koşulları dışında suların mikroplardan arındırılması, bakterilere karşı özel ilaçların gelişitirilmesi, atıkların uygun yöntemlerle zararsız hale getirilmesi sayesinde bakterilere karşı mücadelere önemli adımlar atılmıştır. Bir kısım antiseptik maddeler, bağışıklık maddeleri ve antibiyotik ilaçlar, insanların bakterilerden korunmasında etkili olmuştur.

Bakterisidal veya bakterisit maddeleri, bakterileri öldüren maddelerdir. Bunlar bakterisit dezenfektanlar, antiseptikler ve antibiyotikler olarak sınıflandırılmaktadır.

Bakterisidal, bakterisit etkisi olan demektir. Bakterisit ise bakteri öldüren kimyasal maddelerin genel ismidir. Bu maddelerin bakteri üzerindeki etkileri, konsantrasyon ve süreye bağlıdır. Bakteriyostatik, bakterilerin gelişmesini durduran kimyasalların genel adıdır. Bunların da bakteriler üzerindeki etkileri, konsantrasyon ve süreye bağlıdır.

Yani bakterisidal antibiyotikler bakterileri öldürüp, yok ederken, bakteriyostatik antibiyotikler, bakterilerin büyüme veya üremelerini yavaşlatarak etki göstermektedir.

Kozmetik ürünlerde, deterjanlarda ve bütün temizlik maddelerinde bakterisidal ve antibakteriyal aktivite analizleri yapılmaktadır. Bu analizler ürün içinde ne kadar antibakteriyal madde kullanılıdğını ve bunların bakteriler üzerinde ne kadar etkin olduğunu belirlemek amacı ile yapılmaktadır. Bu çalışmalar, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akredite olan laboratuvarlarda yapılmaktadır.

Söz konusu laboratuvarlar, dünya genelinde kabul gören test yöntemleri ve test kriterlerini uygulamakta ve test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmalarında, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan çok sayıda standardı dikkate almaktadır. Güvenilir ve tarafsız bir şekilde hizmet veren bu laboratuvarlarda yapılan analizler ve düzenlenen raporlar dünyanın her yerinde kabul görmektedir.

Temizlik ve dezenfeksiyon analizleri kapsamında deterjanlarda bakterisidal aktivite testleri de yapılmaktadır. Bu çerçevede yapılan en temel test, hijyenik el ovalama ve el yıkama maddelerinin bakterisidal aktivite testleridir.

Cildin anatomik yapısı iki katmanlıdır. Birinci katman cildin görünen, yüzeysel kısmıdır. Burada bulunan bakterileri ve zararlı mikroorganizmaları uzaklaştırmak kolaydır. İkinci katman ise cildin daha derin tabakasıdır. Burada yerleşen bakterileri ve zararlı mikroorganizmaları uzaklaştırmak ise kolay değildir.

Cildin yapısında geçici ve kalıcı mikroorganizmalar bulunmaktadır. Günlük yaşam sırasında cilde zararlı mikroorganizmalar bulaşabilir. Bunlar su ve sabun ile yıkanırsa ciltten kolayca temizlenmiş olur. Bu cildin geçici florasıdır. Temizlik için, içeriğinde antiseptik maddeler bulunan sabunlarla yapılan el yıkama yeterlidir. Ancak bir kısım zararlı mikroorganizmalar derinin içine ve kıl köklerine yerleşir. Bunlar cildin kalıcı florasıdır ve temizlik için , içeriğinde antimikrobiyal maddeler bulunan el yıkama ürünleri kullanmak gerekir.

Sabunlarda ve bütün el yıkama ürünlerinde bakterisidal ve antibakteriyal aktivite testleri yapılmaktadır.