EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Sodyum Sülfat Tayini

Sodyum sülfat, kimyasal yöntemlerle laboratuvar ortamında üretilmektedir ve sanayide yan ürün olarak kullanılan sülfata göre birçok önemli avantaja sahiptir. Örneğin, doğal sodyum sülfat içeriğinde, kimyasal yöntemlerle üretilen sülfatta bulunan kurşun, arsenik, çinko ve krom gibi ağırmetaller ve hiçbir toksik mineral bulunmamaktadır. Üstelik doğal sodyum sülfatın pH değeri 7-8 arasındadır ve bu değer ürünün içinde herhangi bir asit bulunmadığını göstermektedir. Oysa laboratuvar ortamında üretilen sodyum sülfatlarda hafif asit bulunmaktadır. Sodyum sülfat üretimi, herhangi bir hammaddeye bağlı değildir. Bu yüzden üretim miktarı ve maliyeti genelde aynıdır.

Bu açıklanan avantajları yüzünde doğal sodyum sülfat, kağıt sektöründe selüloz yapımında, deterjan üretiminde ve cam sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Deterjan sektöründe sodyum sülfat, ağırlık olarak yüzde 25’e varan oranda kullanılmaktadır ve içinde hiçbir toksik mineralin olmaması ve doğal pH değerine sahip olması yüzünden çok büyük bir önem taşımaktadır. Sodyum sülfatın en önemli kullanım alanı deterjan sektörüdür.

Sodyum sülfat, granül, toz ve katı deterjanların içeriklerinde dolgu maddesi olarak yer almaktadır. Deterjanlar yaklaşık olarak yüzde 15-16 oranında sodyum sülfat içermektedir. Ancak bazı deterjan çeşitlerinde bu oran yüzde 40’lara kadar çıkmaktadır.

Deterjanın üretiminde kullanılan sodyum sülfat miktarı, deterjanın beyazlatma derecesini ve maliyetini etkilemektedir. Doğal sodyum sülfat, nötr, küflenmez ve ucuz oluşu ile çok uygun bir dolgu işlevine sahiptir. Aynı zamanda iyi bir akış özelliği sağlar ve iyi bir seyrelticidir. Temizlenmek istenen kirin özeliklerini kararlı kılar ve deterjanın etkinliğini arttırır.

Bu arada sodyum sülfat zehirli olmayan ve çevreye zarar vermeyen bir bileşiktir. Sodyum sülfat en fazla toz deterjan üretiminde kullanılmaktadır.

Yetkili laboratuvarlarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlar esas alınarak sodyum sülfat tayini analizleri yapılmaktadır.